Abstract | Gastroturizam javlja se kao jedan od proizvoda posebnih oblika turizma. Definira se kao iskustveno putovanje u gastronomsku regiju, zbog rekreacije ili zabave, što uključuje primarne i sekundarne posjete proizvođačima hrane, gastronomskim festivalima, sajmovima hrane, događajima, tržnicama, kuharskim emisijama i demonstracijama, degustiranje kvalitetnih prehrambenih proizvoda ili bilo koje turističke aktivnosti vezane uz hranu. Cijela Hrvatska ima brojne resurse za razvoj gastroturizma, dok je Istra posebice zanimljiva kao destinacija ovog oblika turizma. Novi trendovi gastronomije pokazuju kako turiste sve više privlači gastronomija određenog područja, zdrava i tradicionalna hrana, te je sama postala primarni motiv putovanja i sve je više na ljestivici motiva dolaska u Hrvatsku. Cilj ovog rada je pokazati koliko mogućnosti ima Istra za razvoj gastroturizma, kao jedna od hrvatskih regija s bogatom gastronomskom i enološkom ponudom. Osim toga, ponudom svojih gastronomskih proizvoda najbolje je u mogućnosti brendirati se kao gastronomska turistička destinacija. Brojni lokalni proizvođači turistima mogu ponuditi svoje proizvode kao što su maslinovo ulje, pršut, sir, istarska vina... Također samo proširenje turističke ponude gastronomskih proizvoda može se postići putem njegovanja manifestacija vezanih za hranu i vino, sajmova, cesta i puteva, restorana itd., čime je moguće natjerati turiste da se ponovo vrate ili da ispričaju priču drugima o Istri kao gastronomskoj turističkoj destinaciji. |