Sažetak | Svrha i cilj ovog rada je prikazati strategiju marketinga u proizvodnji hrane i sve njegove bitne sastavnice. Fokus rada je na marketing mixu koji se sastoji od promocije, cijene, distribucije i proizvoda, to su najbitniji elementi marketinga. Temeljem proučene literature stranih autora, a isto tako i Hrvatskih ustanovljeno je kako su sastavnice marketinga hrane u srži iste. Hrana je oduvijek bila i biti će najvažnija čovjekova potreba. Za ljudsko zdravlje važan je pravilan unos bjelančevina, vitamina, ugljikohidrata i svega ostalog što pronalazimo u hrani, osim zdravlja čovjek ne bi mogao normalno obavljati najvažnije životne funkcije, ne bi se mogao razvijati, razmišljati, učiti, rasti, ne bi mogao ništa. Svaka država je zaslužna za osiguranje dovoljne količine hrane svojoj zemlji, čime se utječe na gospodarski rast i razvoj. Kada je već riječ u hrani, nije se bitno samo prehraniti, bitno je jesti kvalitetnu i raznoliku hranu. Na tržištima prehrambenih proizvoda situacija se stalno mijenjala, odnos ponude i potražnje varirao je u određenim momentima. Globalizacijom kojom su zahvaćeni svi segmenti našeg života, dovedeno je i raznih promjena u proizvodnji hrane, te ponudi na tržištu. Proizvođači su na tržištima prehrambenih proizvoda činili sve kako bi opstali, no ukoliko nisu bili dovoljno inovativni, ukoliko se nisu dovoljno diferencirali od mase, počeli su vrlo brzo propadati. Tradicionalnu proizvodnju tako je zamijenila eko proizvodnja, a klasične proizvode egzotično voće i povrće. Neke od promjena u proizvodnji navedene su u primjeru iz prakse, gdje se ističe važnost inovacije i diferencijacije. |