Sažetak | Završni rad se bazira na temi ekološke održivosti i očuvanju društveno odgovornog
poslovanja, uvođenjem eko-hotela u turistički princip poslovanja. Kako bi se definirala
učinkovitost eko-hotela i zelene gradnje, prikazano je i poslovanje klasičnog hotela. Definirane su
njegove osnovne funkcije u standardnom poslovanju na turističkom tržištu. Kako bi se u destinaciji
mogao odvijati turizam, potrebni su kvalitetni resursi: šume, vode, čist zrak i sl. Zbog te činjenice,
turizam treba itekako brinuti o tim resursima, budući da na njima gradi svoju temeljnu ponudu.
Međutim, u nekim destinacijama dolazi do prekomjernog korištenja resursa, pa čak i do zagađenja
(prekomjerni otpad, zagađenje zraka, tla i voda, degradaciji šuma i sl.). Poradi toga, turizam treba
itekako brinuti o tome te uvažavati načela održivog razvoja i poslovanja. Međuovisnost turizma i
destinacije prikazana je ističući glavne faktore utjecaja krajolika na turizam u destinaciji.
Prikazani su pozitivni učinci eko-hotela u destinaciji nasuprot klasičnog oblika poslovanja.
Čimbenici provođenja tzv. ,,zelene gradnje“ su objašnjeni te njihova dugoročna
isplativost. Eko-hoteli i stil zelene gradnje su međusobno povezani te se vode po ekološkim,
ekonomskim i društvenim načelima, koja moraju biti ispunjeni, kako bi se područje proglasilo
održivim. Kao primjer eko-hotela u Republici Hrvatskoj prikazan je hotel ,,Vicko“, njegova
povijest, razne nagrade u promicanju turizma te čuveni restoran ,,4 Ferala“. Unutar hotela
,,Vicko“ prisutna je ponuda ekološki uzgojenog povrća i bilja sa mogućnosti ulova u okruženju na
kojem se nalazi. |