Naslov Ekološka poljoprivreda u funkciji razvoja ekoturističkih gospodarstava
Naslov (engleski) Ecological agriculture in the function of the development of ecotourism economies
Autor Mirela Tvrdak
Mentor Dejan Tubić (mentor)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Veleučilište u Virovitici Virovitica
Datum i država obrane 2017-09-18, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana DRUŠTVENE ZNANOSTI Ekonomija Trgovina i turizam
Sažetak Rad se sastoji od teorijskog i empirijskog dijela. Obrađena je terminologija ekoturizma i istraživalo se gospodarstvo Prpić. Cilj ovoga rada je definirati pojam ekoturizma, prikazati hard i soft obilježja ekoturizma, ključne osobine i zajedničke karakteristike profila ekoturista, objasniti povijesni razvoj ekoturizma, principe ekoturizma, načela ekoturizma i karakteristike ekodestinacije, a na kraju definirati ekološku poljoprivredu i potkrijepiti njenu važnost istraživanjem. Hrvatska ima odlične potencijale za razvoj ekoturizma koje je potrebno adekvatno valorizirati i zaštititi sukladno konceptu održivog razvoja. Uz pojavu ekoturizma spominje se ekološko osvješćivanje i u turističkoj potražnji i u turističkoj ponudi. Zato ekoturizam nije samo pojam ekološki zdravog turističkog putovanja nego i napora da se u okviru turizma provede odgovarajuća zaštita resursa. Turisti se trebaju družiti s mještanima, učeći nešto o povijesti i prirodi područja koju posjećuju, razmjenjujući informacije i gradeći komunikacije koje su konstruktivne, edukativne i etičke, a ne ometajuće i frustrirajuće za lokalni okoliš. Ekoturizam se može razvijati unutar nacionalnih parkova i drugih zaštićenih područja, ali također i na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja posluju na načelima ekološke poljoprivredne proizvodnje. Sve veća atrakcija među ekoturistima su ekološki proizvedene namirnice te se u tome krije i prilika obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Stoga ako Hrvatska želi biti zemlja s prepoznatljivim ekoturističkim proizvodom, mora poduzeti niz mjera na državnoj, ali i lokalnim razinama. Nužno je provođenje oštrijih mjera zaštite okoliša, uvođenje konkretnih mjera poticanja razvoja ekoturizma te različitih kontrola kvalitete turističke ponude.
Sažetak (engleski) The work consists of a theoretical and empirical part. The terminology of ecotourism is elaborated on and the Prpic household was explored. Therefore, the aim of this paper is to define the concept of ecotourism, to present the hard and soft features of ecotourism, the key characteristics and common characteristics of the ecotourist profile, to explain the historical development of ecotourism, the principles of ecotourism, and the characteristics of an eco-destination, and finally to define ecological agriculture and to support its importance by research. Croatia has great potential for the development of eco-tourism which needs to be adequately valorized and protected in accordance with the concept of sustainable development. Alongside ecotourism, ecological awareness is mentioned in tourist demand and tourist offer. That is why ecotourism is not just a term of ecologically sound tourism but also an effort to provide adequate protection of resources within tourism. Tourists need to socialize with locals, learning something about the history and nature of the area they are visiting, exchanging information and building communications that are constructive, educational and ethical, and not distracting and frustrating for the local environment. Ecotourism can be developed within national parks and other protected areas, but also on family farms operating on the principles of ecological agricultural production. An ever greater attraction among ecotourists is ecologically produced food items, at the same time opening an opportunity for family farms. Therefore, if Croatia wants to be a country with a recognizable ecotourism product, it must take a series of measures at a state and local level. It is necessary to implement more stringent environmental protection measures, introducing concrete measures to encourage eco-tourism development and various quality control of tourist offer.
Ključne riječi
ekoturizam
ekološka poljoprivredna proizvodnja
održivi razvoj
Ključne riječi (engleski)
ecotourism
ecological agricultural production
sustainable development
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:165:279201
Studijski program Naziv: Menadžment; smjerovi: Informatički menadžment, Menadžment ruralnog turizma Smjer: Informatički menadžment Vrsta studija: stručni Stupanj studija: stručni Akademski / stručni naziv: stručni/a prvostupnik/ prvostupnica (baccalaureus/ baccalaurea) ekonomije (bacc.oec.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Pristup korisnicima matične ustanove
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2017-12-05 15:09:02